Sladkorna bolezen, vse o tej presnovni motnji

Diabetes ali sladkorna bolezen je podrobno predstavljena na spletni strani https://www.semos.si/sladkorna-bolezen/. Sladkorna bolezen je skupina presnovnih motenj glukoze, posledica pa je kronično povišanje vrednosti glukoze v krvi. Glukoza je najpomembnejši vir energije za možgane ter pomemben energetski vir za celice mišic in ostalih tkiv v telesu.

Do sladkorne bolezni pride, če telo v trebušni slinavki ne proizvede dovolj inzulina, da bi le ta opravil svojo nalogo, pa tudi če so celice odporne na inzulin. V obeh primerih glukoza ne more vstopiti v celice in v visokih koncentracijah ostaja v krvi.

sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je presnovna motnja, ki lahko prizadene vsakogar.

Sladkorna bolezen – ločimo tip 1 in tip 2
Glede na vzrok za pomanjkanje učinkov inzulina ločimo sladkorno bolezen na tip 1 in tip 2. Sladkorna bolezen tip 1 nastane zaradi uničenja beta celic, ki izločajo inzulin v trebušni slinavki in posledično ne izločajo inzulina. Bolniki imajo hudo pomanjkanje inzulina, zato si ga morajo dodajati v telo.
Sladkorna bolezen tip 2 nastane zaradi zmanjšanja odzivnosti tkiv na inzulin. Bolniki imajo na začetku dovolj inzulina, a se celice nanj ne odzivajo tako kot naj bi se.
Poleg obeh tipov poznamo še sladkorno bolezen, ki se pojavi med nosečnostjo, zaradi vpliva hormonov posteljice in po porodu izzveni v večini primerov.

Znani simptomi sladkorne bolezni
Simptomi so predvsem odvisni od nivoja krvnega sladkorja, višji kot je, bolj bodo simptomi značilni za diabetes. Pri sladkorni bolezni tipa 2 so simptomi blagi, med tem, ko so pri tipu 1 zelo izraziti. Simptomi so povečana žeja in lakota, pogostejše uriniranje, izguba telesne teže, utrujenost, razdraženost, počasnejše celjenje ran, pogost glavobol, meglen vid itd.

Sladkorna bolezen – dejavniki tveganja
Dejavniki tveganja pri tipu 1 so predvsem dednost, virusne okužbe, prehranski dejavniki. Dejavniki tveganja pri tipu 2 so predvsem debelost, starost nad 45 čet, nezdrav življenjski slog, visok krvni tlak in povišan holesterol ter še mnogi drugi dejavniki.