Prostata vse pogosteje povzroča težave

Imate tudi vi težave s prostato? Menda ima danes vse več moških. Za rakom na prostati zboli že vsak šesti moški, ni pa rak edina težava. Povečana prostata postane težava pri večini moških v kasnejših letih življenja, lahko pa se nam tudi vname, kar se večkrat zgodi pri mlajših. Kaj pa sploh je prostata in zakaj povzroča take težave? To je majhna žleza velikosti oreha, ki se nahaja pod mehurjem, imajo pa jo samo moški. Njena naloga je izločanje rahlo bazične bele tekočine, ki predstavlja približno 30 % sperme. Ta tekočina varuje semenčica in jim omogoča večjo gibljivost in daljšo življenjsko dobo. Prostata pa ima tudi nekaj mišic, ki pomagajo pri sami ejakulaciji.

prostata

Povečana prostata oziroma benigna hiperplazija prostate sicer ni bolezen, ki je nevarna za življenje, povzroča pa veliko težav. Prostata se s starostjo počasi povečuje pri večini moških in do 50. leta starosti ima z njo težave že vsak drugi moški, pri 70. letih pa že 80 % moških. Ko postane prevelika, začne pritiskati na dno mehurja in stiskati sečnico, zato imajo moški s to boleznijo težave pri uriniranju in jih bolj pogosto tišči na vodo, imajo pa tudi bolj šibak curek. Če imate te simptome in mislite, da imate povečano prostato, pojdite na pregled zdravniku. Težave s prostato lahko pomenijo tudi raka in je pomembno, da izločite to možnost, dobite pa lahko tudi zdravila, ki vam pri tem pomagajo. V resnih primerih pa z operacijo del prostate odstranijo. Da ne bi vaša prostata preveč povečala, je pomemben tudi vaš življenjski stil in prehrana, zato se raje izogibajte hitre hrane, pojejte več zelenjave ter posvečajte več časa telovadbi.

Ko slišimo o prostati, je to običajno o raku na njej, ker za njem zboli že vsak šesti moški, toda večino teh šele po 70. letu starosti, zato mlajšim moškim o tem ni treba skrbeti. Se pa simptomi raka prostate navadno pojavijo pozno in so tej enaki ali vsaj podobni tistim pri povečani prostati, lahko pa se pojavijo tudi bolečine v kosteh in trebuhu med drugimi. Zato so redni pregledi pomembni, še posebno za starejše in tiste, ki imajo povečano prostato.