Mikrokovanje visoko tehnološkim predmetom podaljša življenjsko dobo

Mikrokovanje je posebna tehnika, ki ni nova in jo poznajo že stari kovači, vendar se izvaja na moderen način. Zato je mikrokovanje visoko tehnološko in omogoča vašim obdelovancem ter izdelkom, da bodo dlje časa obstojni tudi do tisoč krat, ker jim kovanje na mikro način utrdi površino. Tako so veliko bolj odporni na dinamične obremenitve. Tako se izboljšajo mehanske lastnost kovin. Če ste jih prej varili ali obdelovali, se s tem postopkom precej zmanjša možnost porušitve strukture in površine obdelovanca in njegovih ključnih komponent. To je lahko vaša velika konkurenčna prednost pred tekmeci, kot jo že izkoriščajo mnoga ugledna in kakovostna podjetja, ki stavijo na kvaliteto svojih izdelkov.

mikrokovanje

Mikrokovanje tehnologijo uporablja tudi NASA za izdelovanje raket, zato se jo uporablja tudi v letalski in avtomobilski industriji, ker se res obnese. Sama tehnologija deluje enako, kot so to delali stari kovači nekoč na roke, ko so tolkli po površini, ki je bila razbeljena, da so utrdili kovine in sprostili napetosti na površini kovine.

Danes se za mikrokovanje uporabljajo okrogli mediji, ki jih izstreljujejo v kovino šobe in ko trčijo ob obdelovanec, naredijo majhne udrtine, kot bi vanje tolkla mala kladivca, ki jih je veliko. Ker je hitrost pihanja velika, se tudi postopek odvija bistveno hitreje, kot se je nekoč.

Poleg tega je danes mikrokovanje bolj natančna metoda, ki lahko obdela vsako površino, ki je neravna ali tudi skrita. Ker je teh udarcev ob površino res veliko, se zgodi to, da se površina zravna. Ob tem pa nastane plast kompresijskih napetosti, te pa povzročijo, da se izniči možnost, da bi se vaš obdelovanec porušil na katerem koli delu, tudi tam, kjer je zvarjen ali obdelovan.

Ta metoda se uporablja za utrjevanje na primer motornih gredi, tudi ojnic in zobnikov, različnih vrst vzmeti in lopatic turbin. Predvsem pa pri pristajalnih nogah na letalih. Utrdite lahko tudi varnostne vijake.