Listne uši – na vrtu, vrtnicah in sadnem drevju

Listne uši so zveste spremljevalke vsakega vrta in sadnega drevja. Nanje niso imune tudi vrtnice. Proti njim se najlažje borimo s sovražnimi rastlinami, ki listne uši odganjajo. Mednje sodijo šetraj, kapucinka, sivka in žajbelj. V sezoni se listne uši zadržujejo v večjih skupinah na spodnji strani listov. Prvi pokazatelj prisotnosti listnih uši je večja količina mravelj, ki jih opazimo pod drevesi in po steblih. Še več o listnih ušes si lahko preberete na povezavi: https://www.ekopridelava.si/blog/listne-usi.

Listne uši

Predvsem pri sadnem drevju je pomembno, da uporabljamo rumene lepljive plošče, ki niso pokazatelj prisotnosti le za muhe, temveč tudi za listne uši. Za uši jih lahko nastavljamo tudi po vrtu,, vendar naj bodo v tem primeru blizu zemlje oz.največ do višine spodnje strani listov. Ko jih opazimo na listih, je smiselno liste odstraniti in zažgati. Pomembno je, da se tako odstranjene listne mase ne meče na kompostnik, saj si s tem naredimo slabo uslugo.

Za odstranjevanje listnih uši so zelo dobre tudi pikapolonice in striglice. Oboje moramo zanti privabiti z naravnimi koriti in tanjšimi debli, da bodo lahko koristne za vrt. Listne uši so najbolj trdovratne na fižolu.

Večina vrtičkarjev se raje odloča za bolj učinkovite ukrepe, kot je npr. Škropljenje z ekološkim pripravkom Neem tonic, ki deluje kot naravni insekticid brez karence in pri katerem ima delovanje azadirachtina specifično funkcijo zamešanja spomina, tako potem te živalice po nekaj dneh odmrejo. Upoštevati je potrebno, da je z ekološkimi pripravki preventiva veliko enostavnejša kot kurativa (in tudi cenejša), zato je smiselno pričeti s škropljenjem takoj, ko na sadikah in sadnem drevju dosežemo zadostn količino listne mase. Preventivno škropljenje se ponavadi začne v drugi polovici marca in ga izvajamo do cvetenja ter po cvetenju. V času cvetenje se škropljenja z Neem tonicom ne poslužujemo, si pa v tem času pomagamo z naravnim krepilcem odpornosti v hladno stiskanih morskih algah.