Suha koža

Koža je eden najpomembnejših organov, je tudi največji organ na našem telesu. Je čutilo tipa, uravnava telesno temperaturo in ščiti nas pred okužbami.  Ampak napeta, srbeča, luskava koža ni v redu. Kaj je narobe? Kaj delamo narobe? To je suha koža. Več o suhi koži lahko preberete na https://www.butters.si/blog/suha-koza/

suha koža

Ponavadi se to zgodi, če smo predolgo izpostavljeni soncu, če kože ne negujemo, jo praskamo. Tako se koža prezgodaj postara in okužbe postanejo bolj verjetne.

Kateri so znaki in simptomi?
na začetku se suhost lahko pojavi kot rahla napetost ali hrapavost. Ta je blaga suha koža.
Če za njo ne skrbimo dobro, lahko pride do tega, da kar naprej izgublja vlago, postane bolj hrapava, skrbi, je luskava.
Vzroki zelo suhe kože so naslednji: izpostavljenost soncu, neučinkovita ali nepravilna nega kože. Srbečica je močna, koža pa hudo razpokana.

Kaj vpliva na našo kožo? Genetika določa neko biološko staranje kože.
Hormoni in nizanje hormonske ravni ( akne v puberteti, med nosečnostjo, raven estrogena med menstruacijo,…)

Suha koža in zunanji dejavniki:

Te dejavnike določa življenski slog, ki ga živimo.
UV-sevanje. Tu so agresivne molekule, povzročajo oksidacijo v tkivih in to povzroči poškodbe na celicah.
če smo predolgo izpostavljeni zunanjim dejavnikom, koža postane občutljiva in nagnjena boleznim.

Temperatura je tudi ena izmed dejavnikov okolja. Hitre temperaturne spremembe lahko negativno vplivajo na kožo. Nizka temperatura zmanjša izločanje žlez lojnic, tako se koža izsuši. Pri hladni temperaturi pa koža zoži žile, kar telo zaščiti pred izgubo toplote. Visoka temperatura tudi povzroči hitro staranje kože, zato je priporočljivo, da si obraz umivamo s toplo in ne vročo vodo.
En najbolj znanih dejavnikov je agresiven izdelek.  Suha koža je naravno bolj kisla in če jo z izdelki preveč nevtraliziramo, lahko koži škodimo. Določeni kemični posegi kot je piling ima lahko tudi negativen učinek, saj kožo izsuši. Pozanimati se moramo je naša koža suha koža, kombinirano ali mastno kožo. Če imamo suho, moramo uporabljati izdelke za suho kožo in ne mastno.