Toplotna črpalka za ogrevanje ali hlajenje vašega doma

Toplotna črpalka omogoča varčno in kvalitetno ogrevanje prostorov ter tudi pripravo sanitarne vode, nekateri določeni modeli pa omogočajo tudi hlajenje. Na voljo pa je seveda tudi toplotna črpalka, ki segreva samo sanitarno vodo. Izdelana je na osnovi 300 l grelnika vode (drugače rečeno bojlerja). Toplotna črpalka dimplex je seveda izbira s katero boste veliko privarčevali pri stroških ogrevanja. Pomembno je da hišo prezračujemo, kajti novogradnje so popolnoma zrakotesne in tako ne omogočajo nobenega prezračevanja skozi ovoj stavbe, zato je res nujno prezračevanje hiš. To seveda lahko počnete z odpiranjem oken, toda ste s tem izgubili velik del energije, katero ste privarčevali s tem, da ste izboljšali izolacijo stavbe. Tako je najboljša rešitev, da si izberete prezračevalno napravo, ki vrača odpadno toploto prezračevanja imenovano rekuperator.

Na toplotno črpalko zagotovo najprej pomislimo kadar razmišljamo o sodobnem ter varčnem načinu ogrevanja brez emisij in prašnih delcev, res pa je da velika večina pozna le zrak /voda toplotna črpalka. Ne smemo pa pozabiti preveriti še drugih možnosti toplotnih virov, kot so energija zemlje in podtalnica. Tako imamo na voljo tudi toplotne črpalke zemlja/voda in toplotne črpalke voda/voda in le te izkoriščajo bistveno toplejši vir toplote kot pa je okoliški zrak.

toplotna črpalka

Kadar ima toplotna črpalka zrak / voda grelno število od 3 do 4,4 (pri A2/W35), potem ima toplotna črpalka zemlja/voda grelno število od 4 do 5, medtem ko pa ima toplotna črpalka voda / voda grelno število tudi od 5 do 6,2. Učinkovitost oziroma izkoristek toplotne črpalke ponazarja grelno število, to pa pomeni razmerje med dobljeno toplotno energijo ter med vloženo električno energijo. Torej, če je grelno število enako 4, pomeni da iz 1 kW električne energije dobimo 4 kW toplotne energijo, saj razliko namreč dobimo iz okolja. Tako torej velja, da toplejši kot je toplotni vir, manj dodatne električne energije potrebujemo, da dobimo praktično enako količino toplotne energije.