Sončna elektrarna – preberite, zakaj bi jo morali imeti

Cene elektrike gredo v nebo, položnice so vse dražje vi pa se sprašujete, kako prihraniti pri stroških za električno energijo. Obiščite https://www.ekofrank.si/soncne-elektrarne/ in se prepričajte, zakaj je dobro imeti sončno elektrarno doma.

Zakaj namestiti sončno elektrarno?

Sončne elektrarne so že nekaj časa prisotne na trgu, vendar pa kljub temu veliko ljudi še vedno ne ve, zakaj jih je dobro imeti. Sončna elektrarna vam zagotavlja brezplačno električno energijo, kar pomeni, da vas dvig cen električne energije ne prizadene. Za namestitev sončne elektrarne pridobite subvencijo v višini 180 evrov na kilovat moči sončne elektrarne, EKOSKLAD pa vam nudi ugodne kredite s subvencionirano obrestno mero. Po sedmih oziroma osmih letih se bo vaša investicija obrestovala in za električno energijo vam ne bo treba plačati nič.

soncna elektrarna

Smiselno je, da vgradite tako moč sončne elektrarne, ki pokrije vašo letno porabo električne energije. Na koncu leta se namreč poračuna porabljena in pridobljena električna energija in če ste porabili več kot je proizvedla vaša sončna elektrarna, to doplačate.

Letno porabo električne energije izračunate tako, da seštejete zadnjih 12 položnic za električno energijo. Če imate v bližnji prihodnost namen namestiti še dodatne električne potrošnike (klimatske naprave, toplotne črpalke, savne in podobno) morate k trenutni porabi prišteti še te potrošnike.

Sončna elektrarna bo proizvedla največ energije poleti, ko sonce sije najmočneje, pomembna pa je tudi pravilna izbira objekta na katerega bomo namestili sončno elektrarno. Idealno je, da je naklon strehe okoli 35°C in da je sončna elektrarna nameščena na južni strani strehe. Pri ostalih straneh je namreč potrebnih več modulov za enako moč, na severni strani pa je čas sočnega obsevanja zelo kratek. Seveda je lahko sončna elektrarna nameščena tudi na talnih površinah, vendar to ni subvencionirano s strani EKOSKLADA.

Sončna elektrarna je vgrajena zelo hitro in ne potrebuje posebnega vzdrževanja, priporočljiv je le pregled na vsaki dve leti. Zakaj je ni bi imeli tudi vi?