Kartuše in tonerji, ki jih potrebuje vaš tiskalnik

Kljub temu, da se dandanes precej dela opravlja preko spleta, so tiskalniki še vedno nepogrešljiv del vsakega podjetja, šolskih ustanov in doma. Še vedno namreč pogosto obstaja potreba po tiskanju in kopiranju različnih medijev. Za uspešno tiskanje in kopiranje se uporabljajo kartuše in tonerji vseh vrst. Poleg praznih listov papirja, so kartuše in tonerji glavni razlog, da lahko tiskamo in kopiramo željeno vsebino. Ker pa je na trgu precej različnih tiskalnikov, se velike razlike tudi pri materialu za tisk. Da bo vaš tiskalnik deloval dolgo časa in brez problemov, morate zanj izbrati pravilno vrsto kartuše ali tonerja. Gre namreč za potrošen material, ki se po določenem času izprazni in treba ga je zamenjati. V nadaljevanju si preberite, v čem se razlikujeta kartuša in toner ter kateri je pravi za vaš tiskalnik.

kartuše in tonerji

Kartuše in tonerji se uporabljajo za različne vrste tiskalnikov

Poznamo več vrst tiskalnikov. Nekateri so primerni zgolj za tiskanje dokumentov, lahko pa imajo še dodatne funkcije kopiranja in skeniranja. Prav tako so nekateri tiskalniki primerni za tiskanje visokokvalitetnih barvnih slik, medtem ko so drugi najboljša izbira za hitro tiskanje črno-belih dokumentov. Torej, razlike so lahko velike, vendar pa je v osnovi treba vedeti, da se tiskalniki delijo na brizgalne in laserske. Ko ugotovite kakšne vrste je vaš tiskalnik, bo izbira materiala za tiskanje precej lažja.

Brizgalni tiskalniki

Pri brizgalnih tiskalnikih se za tiskanje uporablja kartuše. Tak tiskalnik se pogosto najde v domovih, saj gre za najpogostejšo vrsto tiskalnika. Z njim se lahko tiska tako črno-bele, kot tudi barvne strani. Za brizgalne tiskalnike je značilno, da so precej tihi in lahko z njim vedno pričakujete tisk najvišje kakovosti.

Laserski tisklaniki

Z razliko od brizgalnih, pa laserski tiskalniki delujejo s pomočjo tonerjev. Gre za tiskalnike, ki jih boste pogosto našli v pisarnah ali šolskih ustanovah, kjer se dnevno natisne velike količine tiskanega materiala. Za njih je značilno tudi hitro tiskanje dokumentov in slik. Načeloma se laserski tiskalniki delijo na take, ki lahko tiskajo samo črno-belo, obstajajo pa tudi taki, kjer je možno barvno tiskanje.

Vrste kartuš in tonerjev

Vsakemu tiskalniku bo prej ali slej zmanjkalo črnila oz. tonerja in potrebno ga bo zamenjati. Pomembno je, da se pozanimate kakšne vrste je vaš tiskalnik, da lahko kupite kompatibilno kartušo ali toner. Obstajajo namreč različne kartuše in tonerji, za katerega se odločite, pa je odvisno od vaših preferenc.

Originalne kartuše in tonerji – če je kartušo oz. toner izdelalo podjetje, ki je izdelalo tudi tiskalnik, gre za original. Za to vrsto kartuš in tonerjev je značilno, da so malenkost dražji od ostalih, vendar pa imate zagotovilo, da bodo delovali brez problemov in vam bodo ponudili najvišjo kvaliteto tiskanja.

Združljive kartuše in tonerji – v nekaterih primerih bo kartušo ali toner izdelalo neko drugo podjetje, ki pa ni proizvajalec tiskalnika. V večini primerov so take kartuše oz. tonerji nekoliko cenejši od originalov, vendar pa tvegate možnost težav z združljivostjo. Kljub temu je ta vrsta popularna, saj je kvaliteta tiska precej podobna originalu.

Obnovljene kartuše in tonerji – gre za alternativo novim kartušam oz. tonerjem in okolju prijazno rešitev. Uporabljene kartuše in tonerje se reciklira in ponovno izdela. Ne samo, da ni potrebe po novih kartušah ali tonerjih, tudi cenovno so bolj dostopni.