Beljakovine v prahu niso namenjene le bodybuilderjem

Beljakovine so osnovno hranilo, nujno potrebno za normalno funkcioniranje človeškega telesa. Pomembne so za gradnjo mišic, pa tudi ostalih tkiv v telesu. Vsako telo ima svoje potrebe po proteinih – slednje so odvisne predvsem od teže in starosti posameznika, pa tudi od dnevnih aktivnosti, ki jih opravlja. Prav rekreativni in profesionalni športniki se pogosto soočajo s pojavom, ko z uravnovešenimi obroki še vedno ne zadostijo vsem potrebam. Takrat jim beljakovine v prahu omogočajo ohranjanje mišične mase, ki je seveda ključna za njihove dosežke.

beljakovine

Kakšne prednosti še nudijo beljakovine v prahu? Raziskovalci v ZDA so izvedli študijo, ki je trajala 12 tednov. Udeležencem v študiji so dnevni kalorični vnos zmanjšali za 500 kalorij. Ena skupina udeležencev je v tem času prejemala tudi proteinski prašek. Ravno slednja je v povprečju izgubila tudi večji procent telesne maščobe. Tako lahko uživanje proteinov povežemo z boljšimi rezultati v telovadnici, pa tudi pri hujšanju. Beljakovine nam lahko pomagajo tudi pri pridobivanju mišične mase in moči. Ker so nasitne, zmanjšujejo občutek lakote, zato nas še dolgo po proteinskem obroku ne bodo popadle nenadne želje po sladkarijah ali slanih prigrizkih. Nekatere študije poročajo še o boljši imunski odpornosti ter blagodejnih učinkih na zdravljenje različnih vrst bolezni – vse to lahko dosežemo z uživanjem večje količine proteinov.

Kdaj in koliko proteinov? Beljakovine v prahu je najbolje zaužiti takoj po vadbi, saj se takrat naše mišice regenerirajo ter potrebujejo gorivo. Seveda ne pozabimo na uravnotežene obroke – proteinski napitki ne morejo dan za dnem predstavljati nadomestila obroka, saj še vedno potrebujemo tudi ostala hranila, ki jih lahko pridobimo z uživanjem raznovrstnih živil. Sicer je za gradnjo mišic priporočljivo uživati 1 gram proteinov na pol kilograma telesne mase. Če nameravamo količino beljakovin še povečati, je priporočljivo povečati tudi vnos kalcija in magnezija. Presnova velikih količin beljakovin namreč izčrpa njune zaloge.