Kandida – vpliv glive na zdravje

Skupina gliv, znana tudi kot kvasovke, ki vključuje približno 200 različnih vrst, se imenuje kandida. Preberite si še več o tem kaj je to kandida in kako vam lahko pomaga smrekovo mazilo. Med temi je najbolj znana vrsta Candida Albicans, ki povzroča največ okužb pri ljudeh. Običajno je prisotna v našem telesu, predvsem v črevesju, sluznici in koži, vendar v običajnih razmerah njeno razmnoževanje omejujejo druge mikroorganizmi, predvsem bakterije. V normalni črevesni flori sodeluje in tekmuje z več kot 300 vrstami bakterij.

Kandida

Vendar pa se lahko prekomerno razmnoži in povzroči težave. To lahko nastane, na primer, po terapiji z antibiotiki, saj ti zdravila uničujejo bakterije, medtem ko nimajo učinka na glive. V študiji na miših leta 2013 so raziskovalci ugotovili, da je v črevesju običajno trikrat več bakterij kot gliv, vendar se kandida lahko ob terapiji z antibiotiki razmnoži tudi do 40-krat več. Vendar se razmerje med bakterijami in glivicami spontano popravi in v osmih tednih vrne na normalno stanje. Vaginalna in penilna kandidiaza sta najpogostejši okužbi, ki ju povzroča omenjena gliva in prizadenejo predvsem ženske in moške spolne organe. Glivično vnetje nožnice, imenovano vaginalna kandidiaza, se pojavi pri približno 75% žensk vsaj enkrat v življenju, pri 40-50% pa se te okužbe ponavljajo večkrat. Nekateri dejavniki, ki povečujejo tveganje za rast kandide v nožnici, vključujejo sladkorno bolezen, antibiotično terapijo, uporabo oralnih kontraceptivov, nosečnost in hormonsko terapijo.

Poleg tega se lahko pojavlja tudi v ustni votlini, pri čemer je prisotna pri približno 75% populacije in ne povzroča težav pri zdravih ljudeh. Vendar pa pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom ali pri dojenčkih lahko povzroči glivično vnetje ustne sluznice, imenovano tudi oralna kandidiaza. Rizični dejavniki za njeno pojavljanje vključujejo okužbo z virusom HIV, kemoterapijo, nošenje zobnih protez in visoko starost. Pri obeh vrstah okužb je pomembno poiskati ustrezno zdravljenje, ki običajno vključuje protiglivična zdravila, da se okužba odpravi in ​​prepreči ponovitev.