Uravnotežena prehrana vam lahko pomaga do boljšega počutja

Danes se veliko govori o zdravem načinu življenja, o zdravi in uravnoteženi prehrani, o tem, da moramo posegati po domačih, lokalnih izdelkih, skrbeti za to, da v telo vnašamo kakovostna živila itd. Pa veste kaj sploh pomeni uravnotežena prehrana in kaj sestavlja uravnoteženo prehrano? Če boste članek prebrali do konca boste izvedeli vse in še več o tej temi.

uravnotežena prehrana

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani imamo v mislih to, da v telo vnesemo toliko hranil in energije, kolikor jih naše telo potrebuje.

Kaj sploh pomeni izraz uravnotežena prehrana in kako se razlikuje od diete?

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani imamo v mislih to, da v telo vnesemo toliko hranil in energije, kolikor jih naše telo potrebuje. To pomeni, da zaužijemo ravno prav beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vode, vitaminov in mineralov. Če določenih hranil ne uživamo dovolj, lahko to vodi v zmanjšano delovanje nekaterih funkcij, če pa nečesa zaužijemo preveč, pa to vodi v debelost ali v prekomerno kopičenje nekaterih vitaminov in mineralov.

Uravnotežena prehrana je torej nekaj, k čemur stremimo vsi ljudje, ne glede na to, ali smo mesojedci, vegetarijanci ali vegani. Razlika je le v tem, da morajo osebe, ki se odpovejo določeni skupini živil, bolj paziti oziroma morajo biti bolj kreativne pri sestavi obrokov, zato se tem osebam vsaj na začetku svetuje posvet s strokovnjakom.

Kaj pa je potem razlika med uravnoteženo prehrano in dieto? Izraz dieta najdemo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika razloženo kot posebno, predpisano prehrano zlasti za bolnike. Namenjena je torej bolnim osebam in osebam, ki imajo alergijo na določeno hrano. Dieto predpiše zdravnik ali dietetik in je ponavadi zgolj začasne narave.

uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana je torej nekaj, k čemur stremimo vsi ljudje.

Problem diet je v tem, da promovirajo hitro izgubo kilogramov in razstrupljanje telesa, pri čemer pa ne zagotavljajo dovolj energije ali določeni hranil. Z drugimi besedami – so neuravnotežene. Ker se omejujejo pri uporabi živil, jim je tudi težko slediti na dolgi rok in zato marsikdo kmalu obupa ali pa se večkrat »pregreši« in zato ne doseže želenih rezultatov. Uravnotežena prehrana pa vas pri ničemer ne omejuje, pomembno je le, da skrbite, da vnesete ravno pravo količino vseh hranil.

Je uravnotežena prehrana primeren način, da se znebim odvečnih kilogramov?

Da, v bistvu je uravnoteženo prehranjevanje edini primeren in učinkovit način za hujšanje zdravih oseb. Telesno maso bomo namreč najučinkoviteje zgubili tako, da ustvarimo energijski deficit, kar pomeni, da čez dan porabimo več energije, kot pa je vnesemo v telo. Kljub temu pa je treba v telo še vedno vnesti primerna hranila za želen rezultat. V nasprotnem primeru bo hujšanje zelo naporen proces, ki na dolgi rok ne bo prinesel želenih rezultatov. Pomanjkanje hranil je v določenih primerih lahko celo nevarno za mentalno in telesno zdravje.

Kako pa sploh ugotovim svoje energijske in prehranske potrebe?

 

uravnotežena prehrana

Koliko energije in hranil bo nekdo potreboval je odvisno od več dejavnikov.

Koliko energije in hranil bo nekdo potreboval je odvisno od več dejavnikov, kot na primer od spola, starosti, življenjskega sloga, intenzivnosti in pogostosti telesnih aktivnosti in določene bolezni. Ker se vse našteto razlikuje glede na vsakega posameznika, je natančno oceno po energijski in prehranski potrebo mogoče določiti le preko individualne prehranske obravnave pri prehranskem svetovalcu. Z meritvami bazalnega metabolizma v mirovanju in glede na telesno maso posameznika bo natančno določil vaše potrebe, seveda pa mora ob tem upoštevati tudi to, kolikokrat na teden ste telesno aktivni in kako intenzivna je ta dejavnost.

Moram ob uravnoteženi prehrani jemati prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila ob uravnoteženi prehrani načeloma niso potrebna, dodati jih je treba le, ko s hrano ne moremo zadostiti potrebi po določeni vrsti hranil (v zimskih mesecih je na primer treba posegati po vitaminu D, saj takrat sonce ni tako močno in ga večina ljudi ne dobi dovolj). Zdravi ljudje lahko z uravnoteženo prehrano zadostijo vsem potrebam in ne potrebujejo jemati prehranskih dopolnil.

Na splošno jemanje prehranskih dopolnil na lastno pest ni priporočeno. Uživajo naj se le po nasvetu prehranskega svetovalca ali zdravnika, ki to predlagata na podlagi načina prehranjevanja ali koncentracij mikrohranil v krvi. Prekomeren vnos prehranskih dopolnil lahko povzroči to, da se ta dopolnila nalagajo nekje v organih, ponavadi v jetrih, kar povzroči resne posledice.

Uravnotežena prehrana – enostaven nasvet za njeno izvedbo

Uravnotežena prehrana je sestavljena iz uravnoteženih obrokov. Pri sestavi uravnoteženega obroka si lahko pomagate s temi preprostimi nasveti:

– na krožniku naj bosta dve pesti oziroma ena polovica sadja in zelenjave,
– ena pest oziroma ena četrtina škrobnih živil (krompir, polnozrnata žita in izdelki iz žit),
– ena dlan oziroma ena četrtina krožnika kakovostnih beljakovin (ribe, jajca, pusto meso, mlečni izdelki in stročnice),
– en palec oziroma ena žlica kakovostnih maščob (avokado, olive, rastlinska olja, oreščki, maslo, smetana, mast).

Seveda pri vsem tem ne smete pozabiti na vnos zadostne količine tekočin, predvsem vode ali nesladkanega čaja.

uravnotežena prehrana

Nasveti za uravnoteženo prehrano.

Uravnotežena prehrana – povzetek za lažji začetek

– prehrana mora zadostiti posameznikovim potrebam po hranilih in energiji,
– način prehranjevanja naj bo prilagojen željam in življenjskemu slogu posameznika,
– obroki naj bodo čim bolj raznoliki, redni in enakomerno razporejeni tekom dneva,
– uporabljajte sveža in nepredelana živila,
– izogibajte se slani hrani in/ali dosoljevanju,
– alkohol uživajte le občasno in v majhnih količinah,
– poslužujte se živil rastlinskega izvora,
– kupujte lokalna in sezonska živila,
– obrok naj bo družaben dogodek.

V tem članku smo vam na kratko predstavili načela uravnotežene prehrane in vam postregli s koristnimi napotki. Uravnotežena prehrana naj bo nekaj, k čemur bomo vsi stremeli, saj nam bo telo za to hvaležno, mi pa se bomo počutili bolje in bolj vitalno.