Spletno nakupovanje

Spletno nakupovanje je fraza, katero dan danes slišimo skoraj vsak dan. Prepričani smo, da vsi že veste, kaj ta izraz pomeni. Spletno nakupovanje je nakupovanje določenih artiklov preko spleta oziroma za to posebej narejenih spletnih aplikacij. Izdelek, katerega kupimo preko spleta oziroma interneta nam najpogosteje pošljejo po pošti ali pa nam podjetje, ki ta izdelek prodaja, le tega dostavi na dom.

spletno nakupovanje

Prednosti nakupovanja v spletni trgovini

Spletne trgovine so marsikomu olajšale obveznost nakupovanja. Zdaj lahko kupci kar iz udobnosti njihovega doma kupujejo izdelke, katere potrebujejo. To pa je že prva prednost. Za nakup nam ni potrebno fizično oditi v trgovino, kjer po možnosti tega izdelka nimajo na zalogi, ampak ga naročimo kar od doma. Druga prednost je cena. Največkrat so cene v spletnih trgovinah manjše, kot pa cene v fizičnih trgovinah, to pa zato, ker v ceno izdelka ni vračunan transport do trgovine. Tretja prednost je možnost lažjega primerjanja izdelkov in cen. Večina spletnih trgovin nam ponuja možnost primerjanja različnih izdelkov in njihovih cen med seboj. Četrta prednost pa je hitrost nakupa. Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste prišli v trgovino, samo zato da bi spoznali da bo potrebno pred blagajno čakati več 10 minut. Tega v spletnih trgovinah ni, saj lahko nakup opravite takoj, ko se za to odločite.

Slabosti nakupovanja v spletni trgovini

Tako, kot imajo spletne trgovine svoje prednosti, imajo tudi svoje slabosti. Prva slabost je to, da nikoli ne moremo biti sigurni, da je spletna trgovina 100% legitimna ter da ni prevara. Mnogi posamezniki ustvarijo lažne spletne trgovine samo zato, da bi zaslužili na lahek in ne-legalen način. Druga slabost je ta, da ne veste, komu spletna trgovina posreduje vaše osebne podatke. V raziskavi, narejeni ne dolgo nazaj, so ugotovili, da le 13 odstotkov spletnih trgovin svojim kupcem zagotavlja, da njihovih podatkov ne bodo posredovali nikomur. Približno polovica trgovin pa ima možnost vrnitve blaga. Tretja slabost so dodatni stroški dostave (carinjenje, itd.), ki ponavadi niso dovolj jasno razloženi. Četrta slabost pa je to, da pred nakupom svojega izdelka ne morete videti v fizični obliki.

Želimo vam varno nakupovanje preko spleta.