Otroške odejice so obvezni del opreme za malčke

Že pred rojstvom otroka je pametno poskrbeti za vso potrebno opremo, ki jo boste potrebovali, ko novorojenček pride na svet. Sem poleg oblačil, plenic in posteljice spada tudi odejica. Otroške odejice – https://medora.si/ninice-in-otroske-odejice/ – boste potrebovali ne glede na letni čas, saj morate dojenčku zagotoviti največjo mero udobja. Tako kot večina odraslih, so tudi dojenčki radi med spanjem pokriti, saj se tako počutijo bolj varne in manj je možnosti, da bi se v stanju mirovanja prehladili. Je pa pomembno, da glede na velikost otroka, letni čas in seveda otrokove preference izberete pravo otroško odejico. Prava otroška odejica ima lahko za otroka tudi poseben pomen in jo v takih primerih še dolgo ne bo hotel zamenjati.

otroške odejice

Otroška odejica ali ninica?

Veliko novorojenčkov ob rojstvu prejme vsaj eno odejico. Te so lahko namenjene zgolj za pokrivanje med počivanjem, lahko pa imajo za otroka večji pomen. V primerih, ko otroške odejice otroku pomenijo več in jih pogosto nosijo s seboj, jim lahko rečemo tudi ninice. Ninice so lahko navadne ali pa posebne otroške odejice, ki imajo za otroka večjo sentimentalno vrednost. Nekateri otroci jih lahko uporabljajo namesto igrač za spanje ali pa za v vrtec.

Otroci se lahko hitro navadijo na določeno otroško odejico, če jo povezujejo z določenimi dejavnostmi. Če bo na primer otrok vedno za spanje uporabljal enako otroško odejico, se lahko zgodi, da brez nje ne bo mogel zaspati. V takih primerih se otroška odejica spremeni v ninico. To ni znak za skrb, ravno obratno. Z ninico se otrok počuti varno in ninica je zato odličen pripomoček za navajanje otroka na spanje, na vrtec ali pa popoldansko varstvo. Takrat otrok ne bo čutil take potrebe po vaši bližini, saj boste z njim v obliki najljubše otroške odejice.

Izbira materiala za otroško odejico

Pri izbiri otroške odejice morate posebno pozornost nameniti materialu, iz katerega je izdelana. Materiali, ki se jih uporablja poleti bodo drugačni od materialov, ki se jih uporablja pozimi. Poleg tega pa je v nekaterih domovih bolj vroče od drugih in nekatere otroke prej začne zebsti, kot druge.

V večini primerov je bombaž še vedno najbolj priljubljen material za otroško odejico. Gre namreč za material, ki diha in najemo ga lahko v več različicah. Za najmlajše je muslin najpogostejša izbira, saj gre za lahek in zračen material, ki je prijeten na otip. Pogosto pa se za otroške odejice uporablja tudi pliš. Predvsem je pliš priljubljen zaradi toplote, zanj velja pa tudi dejstvo, da gre za nežen in prijeten material.

Otroška koža je bolj občutljiva

Predvsem koža novorojenčkov, pa tudi koža ostalih dojenčkov je precej bolj občutljiva, kot koža odraslih. Zaradi tega niso vse odeje primerne za najmlajše. Ko kupujete otroške odejice ali ninice, morate pozornost nameniti izvoru materialov, iz katerih so izdelane. Naletite lahko namreč na odejice, ki so izdelane iz umetnih materialov, ki niso zračni. Prav tako pa gre lahko za bombaž, ki ni povsem naraven in ima v sebi škodljive snovi.

Za dojenčke izbirajte le naraven materiale, ki so preverjeni in izdelani po standardih, ki zagotavljajo varnost za najmlajše. Če je izdelek označen s certifikatom Oeko-Tex ste lahko prepričani, da gre za izdelek visokega standarda. Ta certifikat zagotavlja, da material ne vsebuje škodljivih snovi, ki bi lahko dražile otrokovo kožo ali pa povzročale alergije.

Otroške odejice so odlično darilo

Ne samo za novorojenčke, tudi kasneje so lahko odejice odlično darilo. Gre namreč za uporabno stvar, ki se jo vedno rabi. Stare otroške odejice se lahko uničijo in treba jih je nadomestiti, prav tako pa se za doma, avto ali vozičke uporabljajo različne odejice.

Ponudba otroških odejic je ogromna. Izbirate lahko res med otroškimi odejicami za čisto vsakega otroka. Pri dojenčkih, se ljudje načeloma še vedno odločajo za odejice, ki so izdelane izrecno za deklice ali dečke. Vendar to ni edina izbira. Na voljo je ogromno modelov, ki niso tipične modre oz. roza barve in z elementi, ki so primerni za čisto vsakega dojenčka.

Ne pozabite še na velikost otroških odejic. Čeprav morda kupujete za dojenčka, imejte v mislih, da bo dojenček tudi zrastel. In če ne kupujete ravno za novorojenčka, bo morda malenkost večja odejica boljši nakup, saj bo uporabna dalj časa.

Personalizirana otroška odejica

Predvsem za novorojenčke se pogosto kupujejo personalizirana darila. Sem zagotovo spadajo tudi otroške odejice. Na otroško odejico se lahko izveze ime ali začetnica imena novorojenčka. Odločite se lahko celo za izvezen motiv, ki vam je najljubši. Izbira je res velika.

Personalizirane otroške odejice ali ninice so res odlična ideja z darilo ob rojstvu in bodo staršem prišle prav. Kombinirate pa jih lahko s kapicami, pajaci in igračami, torej otroškimi stvarmi, ki jih za novorojenčka nikoli ni preveč.