Ingver kot zdravilo in lepotilo

Ingver ni avtohtona evropska rastlina, izhaja iz Vzhoda in k nam so jo zanesli Rimljani. Na  vzhodu je zelo cenjen in uporabljan, pri nas pa se je uveljavil šele zadnja leta. Ingver je korenina, ki se jo uporablja tako svežo kot sušeno in mleto. Več o ingverju si preberite na tej povezavi https://www.novicedanes.si/ingver/. Daje jeden izjemen svež in pikanten okus. Lahko ga uporabljamo v čajih, napitkih in kot začimbo pri prehrani.

Ta zanimiva korenina se uporablja tudi v kozmetiki. Uporabljamo ga za negovanje kože. Ingver spada v družino ingverjevk, za zdravljenje pa se uporablja pravi ingver, druge vrste pa niso tako zelo cenjene.

Če boste kupovali ingverjeve korenine, glejte, da bodo čim bolj sveže. Morajo biti napete in brez raznih rjavih madežev. Sušene korenine pa obstajajo v prahu in so pakirane običajno v steklenih kozarčkih. Na ta način je zelo obstojen in se ga uporablja lahko dlje časa. Medtem ko morate svežega porabiti v nekaj dneh.

ingver

Eterično olje iz ingverjeve korenine vsebuje od enega do treh procentov eteričnega olja ingverjevih učinkovin. Njegova zdravilnost izvira iz gingerola, kar mu daje specifičen okus in vonj. V terapevtske namene dve do tri kapljice eteričnega ingverjevega olja nanesete na obolelo mesto, kar ponovite dva krat do tri krat na dan. Njegova eterična olja tudi zavirajo staranje kože. Dober je tudi pri negi las. Ingver je res vsestransko uporabna rastlina, ki poživlja telo ter pomaga pri zunanjem videzu.

Za poživljanje telesa je zelo primeren ingverjev čaj. Ingver lahko pripravimo tako iz sveže kot posušene korenine. Ingverjevo korenino prelijete z vrelo vodo in jo po nekaj minutah precedite. Svetujemo uporabiti posušene korenine. Ima pa zato bolj močan okus, ki ga lahko omilite tako, da čaju dodate limono in med.

Ingver je primeren dodatek k drugim čajem, pravzaprav se največkrat uporablja na ta način, saj čajem dodaja posebno aromo ter zdravilni učinek. Poleg tega deluje na telo tako, da ga greje zato je še posebej primeren za zimske dni.