Arheologija nam lahko veliko pove o zgodovini

Arheologija je veda, ki se ukvarja z razkrivanjem starodavnih civilizacij. Pogosto se niti ne zavedamo, da so lahko ruševine pod našimi nogami pomemben del zgodovine. Zato, ko se dogajajo obnove ali pa nove gradnje, se mora velikokrat zaradi predpisov zaposliti arheologe za pregled in ohranitev zgodovinskih artefaktov. To je včasih ne glede na to, ali je ruševina ali pa že obstoječa hiša. Včasih, ko hiša še stoji in je stara več kot 50 let, je ne smemo podreti, le v primeru, da se je ne da obnoviti, jo lahko podremo oziroma zgradimo nadomestno hišo, ki mora biti izgrajena v istem slogu, kot je bila porušena hiš.

Arheologija nam lahko pokaže, kako so naši predniki živeli ali pa kakšna orodja, orožja in druge pripomočke so uporabljali. V mnogih primerih nam lahko postopek raziskave prikaže starodavna mesta, ki so bila porušena pred tisočimi leti. Arheologija je zelo popularna na krajih, kjer so se včasih dogajale bitke. Na takih lokacijah arheologi najbolj pogosto najdejo razno orožje, oklepe in podobne stvari.

arheologija

Postopek arheologije ne poteka samo na kopnem. Raziskava morskega dna nam lahko prikaže različne dele človeške zgodovine, vse od ladij prednikov, ki so živeli pred tisočimi leti, do dokaj modernih vojaških ladij, ki so se potopile med drugo svetovno vojno. V takšnih ladjah lahko arheologi najdejo različne zaklade, kot so starodavni dokumenti, zlato, razne spominske in različne zanimivosti, ki nam prikažejo življenje med tistim časom. Velikokrat so raziskave takih ladij pokazale različne metode navigacij, ki so jih včasih ljudje uporabljali.

Nekateri arheologi so tako tudi prišli do odkritja, da so nekatera vikinška plemena bila v severni Ameriki več sto let, preden so se pojavili drugi Evropejci. Arheologija nam pogosto pokaže, kako se je človek sam razvijal, zaradi česar se je s pomočjo arheologov in njihovih raziskav teorija evolucije skoraj popolnoma potrdila. Arheologi so našli kosti nekaterih naših prednikov po celotni Evropi, Aziji in Afriki. Pred kratkim so arheologi odkrili, da se je človek razvil v Evropi in ne v Afriki, saj so našli kosti od naših prednikov, ki so stare več kot 7.2 milijonov let. Kosti so bile odkrite v Bolgariji in Grčiji.

Celotno razumevanje zgodovine se lahko spremeni z nekaterimi odkritji. Najbolj znana arheološka najdišča so v Pompejih, kjer je vulkan pred leti uničil celotno mesto in s prahom in pepelom pokril široko okolico le-tega. Arheologija nam je pomagala odkriti večino mesta in nam je tudi pomagala razkriti, kako so ljudje živeli pred katastrofo. Najbolj popularni artefakti so lonci, saj so včasih na njih naši predniki narisali različne dogodke ali pa osebe.