Kategorizacija apartmaja – jo že poznate?

Lastniki apartmajev so postavljeni pred številne izzive. Po uspešnem nakupu apartmaja, je potrebno tega opremiti ter sprejeti odločitev o oddaji površin. Pri tem je ključno, da potencialni gost za svoj denar dobi pričakovano. S tem je povezana tudi kategorizacija apartmaja, ki jo lahko za vas opravijo https://www.optimaplusbooking.com/kategorizacija-apartmaja/.

Kaj sploh pomeni besedna zveza kategorizacija apartmaja?

Besedna zveza kategorizacija apartmaja se nanaša na celoten postopek zagotavljanja nepristranskih informacij o kakovosti nastanitve, ki jo nudite. Kategorizacija je obvezen postopek za vse oblike nastanitev, kamor sodijo tako hoteli, hostli, moteli, gostišča, pa tudi zasebne počitniške hiše, stanovanja, kmetije z nastanitvami ter apartmaji.

 

kategorizacija apartmaja

 

Kako se kategorizacije sploh lotiti?

Da bi kategorizacijo svojega apartmaja uspešno izvedli, je ključno, da se najprej odločite, ali jo boste izpeljali sami ali pa delo prepustili utečeni in specializirani ekipi, ki se s tem področjem ukvarja. Prvi način bo bolj zamuden, drugi pa bolj enostaven in manj naporen.

Da bi kategorizacijo apartmaja lahko izvedli, morate najprej opraviti registracijo opravljanja ustrezne dejavnosti. Da bi vaš apartma dosegel minimalne zahteve kategorizacije, je pomembno, da apartma zadostuje minimalnim standardom. Ti zajemajo zagotovitev vsaj ene osebe, ki je za goste dosegljiva 24 ur na dan, zagotovitev čiščenja vsaj enkrat tedensko ter menjave posteljnine. Vsaka oseba mora imeti v apartmaju zagotovljenih vsaj 8 kvadratnih metrov bivalnih površin, apartma pa mora imeti zagotovljene tudi površine za odlaganje oblačil, obutve ter objavljen cenik storitev.

Koliko zvezdic lahko ima apartma in kako jih dokazujem?

Kategorizacijo apartmajev boste opravili v posebnem postopku v katerem boste dokazovali vsaj prej omenjene minimalne zahteve s čimer boste pridobili eno zvezdico. Več zvezdic pomeni, da vaš apartma zadostuje več kot samo minimalnim standardom, vsega skupaj pa lahko dosežete 4 zvezdice (hoteli do 5 zvezdic), ki dokazujejo vrhunsko opremo in izpeljavo vseh storitev. Število zvezdic dokazujete s posebno tablo na kateri je označena kategorija, prav tako pa morate hraniti vse listine, vključno s poročilom o ocenitvi.