Soteskanje za avanturiste

Ker je za izvedbo canyoning aktivnosti oz. soteskanja potrebno zagotoviti veliko varnostnih komponent je ena izmed bolj pomembnih tudi komponenta čistosti vode. Zavedati se moramo, da je v soteski za canyoning veliko različnih dejavnikov, ki na to vplivajo. Kot že vemo je za canyoning (soteskanje) potrebna dobra globina vode, da lahko skok oziroma spust izvedemo varno. Če pa hočemo vedeti, ali je globina primerna pa moramo imeti čisto vodo, da lahko vidimo samo dno. Ni pomembna samo globina vode, pomembno je, da lahko vidimo tudi, kaj je na samem dnu.

canyoning

 

Če je na dnu nasut pesek v primeru zares globokega skopa če vedno pesek predstavlja manjšo nevarnost kot goli kamen. Čista voda v soteski za canyoning je sicer večino časa, pridejo pa obdobja, ko imamo težave. Največkrat se to pojavi ob večjih neurjih. Takrat se lahko v sotesko za canyoning bodisi sproži večji zemeljski plaz, bodisi voda odplakne nanešeno umazanijo ob robovih, ali pa se preprosto razburkajo usedline v samih tolmunih. Takrat samo skakanje pri aktivnosti canyoning odsvetujemo. Prav tako je po neurjih nevarnost da, da iz brežin okoli soteske za canyoning popadajo večje veje, ki jih nato ne opazimo.

Najbolje bi bilo, če bi imel vodič za canyoning možnost, da pred tem fizično preveri vsak tolmun in ugotovi njegovo globino, ter odstrani nevarnosti. Tako zagotovimo najbolj optimalne varnostne pogoje za canyoning. Pomemben je tudi več sekundni premor po posameznih skokih. Po skoku čez slap se namreč lahko zgodi, da voda postane kalna in zaradi varnosti rajši počakamo do zbistritve. Sedaj smo v več delih natančno predelali vse varnostne zahteve za canyoning.

Canyoning je zelo specifična dejavnost, pri kateri je res pomembno, da zagotovimo vse naštete dejavnosti. Predvsem je glavno vodilo to, da je canyoning izpeljan v skladu z vsemi naštetimi varnostnimi standardi. Zagotavljamo vam, da so naši vodiči ustrezno strokovno usposobljeni za izvedbo canyoning aktivnosti. Vabimo, da se nam pridružite in uživate, za varnost pa poskrbimo mi.