Retencija bo vaše zobe obdržala na mestu, kjer morajo biti

Retencija je zadnja faza pri ortodoksnem zdravljenju, ki ga morate opraviti, če želite, da so vaši zobje trajno na mestih, kot so se postavili v času zdravljenja. Ortodont vam bo pomagal, če so vaši zobje nepravilno postavljeni v ustih. Nekateri majo lahko zelo razmetane zobe, drugi manj. Če se zdravljenje začne pri otroku, je hitrejše in dosti bolj učinkovito, kot pri odrasli osebi, kjer mora dostikrat sodelovati tudi kirurg. Zato se splača zobni aparat namestit že otroku, da se zobje poravnajo v vrsto, kot bi naravno morali biti. Teh nepravilnosti je z nezdravim načinom življenja vedno več.

retencija

Retencija pride na vrsto, ko se sname zobni aparat. Zobni aparat morate nositi toliko časa, dokler se vsi zobje ne postavijo v želene položaje. To je zelo različno od pacienta do pacienta in lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno je od starosti pacienta in od tega, kako velika odstopanja so od normale. Če se po končanem zdravljenju ne uporabi retencija, potem zobje zopet počasi zdrsnejo v prvotni položaj, kot so bili pred zdravljenjem in jih tja vleče, zato je zdravljenje lahko bilo zaman.

Zobje, če so v ustih razmetani, ne zgledajo lepo in taka oseba ima lahko vleko težav s samozavestjo, saj je lahko tarča posmeha in pomilovanih pogledov. Zato se taka oseba največkrat noče smejati. Drugi problem, ki je hujši in ga povzročajo nepravilno raščeni zobje pa je, da pacient ne more gristi hrane. Če žvečenje ni omogočeno, tako kot mora biti, tudi prebava ne bo v redu, zato taka oseba ne bo zdrava in je podvržena boleznim.

Koliko časa se mora nositi aparat, ki je brezbarven in je retencija, je odvisno od pacienta do pacienta. Nekateri morajo ta nevidni parat nositi nekaj tednov, drugi nekaj mesecev in nekateri tudi vse življenje. Aparata pa sploh ne boste opazili, če morate govoriti na odru ali ko jeste pa ga enostavno snamete ven.