Kakšni morajo biti gasilski škornji

Gasilski škornji so pomemben element v celotni gasilski opremi. Brez njih ne bi bili dobro zaščiteni in popolnoma ognjevarni. Kakšni morajo biti gasilski škornji in kje jih lahko kupite si ogledate s klikom na spletno povezavo www.firerescue.eu. Pomembno je, da so gasilski škornji narejeni iz pravega usnja in so zato nepremočljivi. Namreč gasilci so v stiku z vodo in bi imeli vsakokrat mokre noge, če te škornji ne bi bili dobri in kvalitetni. Pomembno je tudi kakšen ima podplatni vložek, saj morajo biti kar se da udobni in noga ne sme biti ožuljena po vsakem obuvanju oziroma nošenju.

gasilski škornji

Gasilski škornji imajo tudi odsevnike, za boljšo vidnost v temi, posebno zaščito gležnja in pa na zgornji strani škornja posebno zaščitno kapico, ki naredi škorenj malo trši in bolj varen. Gasilski škornji so nekateri narejeni na zadrgo, nekatere je potrebno obuti brez pomoči zadrge. Odvisno od proizvajalca, kaj se mu zdi, da je bolj praktično in seveda na koncu dneva kar je najbolj varno in se najhitreje obuje. Si predstavljate, da bi bili gasilski škornji tako ozki in težki za obut, kot na primer smučarski čevlji. Trajalo bi nekaj dragocenih minut preden bi si gasilec nadel gasilske škornje. Vsi pa vemo da požar ravno ne čaka, da pride gasilec do objekta.

Gasilski škornji morajo biti torej enostavni za obuvat in udobni. Pomembno je da se dobro oprimejo gležnja, da nam noga notri ne skače in da se lahko gasilec hitro premika. Obvezno je da so iz usnja, ki je tudi ognjevaren in da imajo zaščitno kapico na konici škornja. Prav tako pa je zelo pomemben podplat, ki ne sme biti drseč, torej mora biti nekako nasekljan podplat, da ne drsi. To je zelo pomembna lastnost, saj se mora gasilec premikati hitro po nevarnem področju, ki je lahko spolzek zaradi vode in podobno.