Dieta in kako jo izbrati

Prihajajoči poletni meseci vse bolj spodbujajo k razmisleku o tem, kje in kdaj bomo dopustovali. Sočasno s tem pa tudi k razmisleku, kako poskrbeti, da bo naše telo do takrat pripravljeno na akcijo. Za vse, ki se že soočate z mislimi, katero dieto izbrati, da bo ta učinkovita, da bo vodila do zavidljivih rezultatov, predvsem pa, da bo zdrava tudi za vaše telo, pa v nadaljevanju.

Kaj je dieta?

Beseda dieta se v resnici nanaša na katerokoli način prehranjevanja, ki ga uporablja posameznik, skupina ali populacija. Čeprav pogosto besedo enačimo z nekimi omejitvami, ni nujno tako. ključno je, da je dieta, ki jo lahko imenujemo tudi prehranska navada, zdrava in zagotavlja vsa potrebna hranila za normalno rast, razvoj in delovanje organizma. To še posebej velja za malčke, otroke in mladostnike, katerih potrebe se močno razlikujejo od potreb odraslih.

 

dieta

 

Kaj mora vsebovati zdrava dieta?

Zdrave prehranjevalne navade stroka povezuje s pestrim vnosom različnih prehranskih skupin, kamor sodijo: sadje, zelenjava, oreščki, mlečni proizvodi z manj maščobami, puste beljakovine ter zdrave maščobe. Da, tudi brez teh naše telo ne more dobro delovati. Pri izbiri načina prehranjevanja, seveda, če nimate zdravstvenih težav, bodite pozorni na izbiro lokalnih in sezonskih izdelkov, seveda pa je potrebno prehranske navade vedno prilagajati tudi okusu, življenjskemu stilu pa tudi finančnim zmogljivostim posameznika in njegove družine.

Spremljanje prehranskih trendov

Zagotovo ste že opazili, da vsake toliko na dan privrejo nove ideje o tem, katera dieta je najbolj optimalna za vas oziroma še bolje rečeno za vse. Prehranski strokovnjaki pravijo, da se prehranski trendi ves čas spreminjajo, kljub temu je pomembno pri izbiri diete spremljati načela zdrave in pestre prehrane.

Vzemimo za primer brezglutensko dieto. Če je nekoč veljalo, da so osebe s celiakijo v nezavidljivem položaju, ker trg ne ponuja dovolj možnosti brezglutenskih izdelkov, je trg danes zasipan z njimi. Ob tem je potrebno poudariti, da so cene teh izdelkov še vedno visoke, v svoj prid jih za reklamiranje svojih izdelkov uporabljajo tudi številni proizvajalci. Brezglutenska dieta je zdrava odločitev za vsakega, ki ima celiakijo ali neceliakalno občutljivost na gluten, za vse ostale, pa kot raziskave kažejo, brezglutenska dieta pomeni več težav kot koristi. Tako so na primer dokazali, da imajo osebe, ki tovrstno prehrano uporabljajo, v telesu prisotne večje ravni težkih kovin (na primer svinec, živo srebro ter arzen), kar je verjetno posledica večjih vnosov riža ter rib pri ljudeh, ki uporabljajo ta način prehranjevanja.

Zato ponovno poudarjamo, da pri izbiri načina prehranjevanja ne sledite zgolj trendom, pač pa iščete nove rešitve, predvsem pa kritično vrednotite prednosti in slabosti vsakega od načinov prehranjevanja. Za pomoč pa se obrnite tudi na prehranske strokovnjake.